lawnhill road residence . landscape concepts

the perimeters of the site are lined with mature lily pily hedges and manchurian pear trees, providing both immediate privacy screening for the new residence together with a green backdrop from all aspects of the interior.

new specimen trees are placed in the courtyard garden within the centre of the home and layered against the existing green backdrop, to create an increased perception of depth.

a new vertical green wall not only provides a kitchen garden adjacent the food preparation area, but also acts to filter the air entering the centre of the home.

studiofour_ lawnhill road residence_landscape concepts

lawnhill road residence . materiality

concrete bricks are selected as the primary building material, ensuring a holistic approach as the one material carries through from the exterior to the interior. brick work as a complete construction method minimises the use of high off gassing materials such as insulation and sealants, while the natural material promotes a high level of indoor air quality.

the form of the residence adapts to take on the inherent nature of masonry construction, while the pale grey concrete of the blocks provides a restrained tonal palette against the backdrop of the existing landscape.

studiofour_lawnhill road residence_materiality concepts

studiofour_lawnhill road residence_materiality studies

huff bagelry mentone . sectional studies

a black steel finish to the rear wall of the cafe area provides a strong contrast for the bagel and food display, while openings between the service area and kitchen behind ensures a high level of functionality.

stacks of the stores packaging is used to clad the main service counter, carrying the reference of huff’s branding through to the main interior element.

the remainder of the material palette is restrained to concrete and pale timbers, to provide a neutral backdrop for what will be a highly active space, while placing visual emphasis on the landscape planter box within the centre of the interior.

studiofour_huff bagelry_interior elevation 01

studiofour_huff bagelry_interior elevation 02

studiofour_huff bagelry_interior elevation 03

huff bagelry mentone . planning concepts

our studio begins design work for huff bagelry’s new bagel shop and cafe.

with a large interior space, the design begins with a double sided active rear wall, separating the bakery kitchen from the cafe space. a dark finish is selected as a device to draw people into the store, while providing a dramatic back drop for the product display and interactive pass through to the kitchen behind.

within the centre of the cafe space, we develop concepts for a landscape planter box, that helps divide customers into two streams, coffee and bagels, while providing a bar height ledge for those waiting for coffee and take away orders.

studiofour_huff bagelry planning concepts

reference image sources, left to right, top to bottom : studiofour, peter zumthor, unknown, gregoire de lafforest, mathieu lehanneur

george street residence . street art concepts

while this project is a study in contrasts, between the existing and new built forms, materials and detailing, a datum line is applied to the length of the northern facade, connecting the addition with the existing victorian dwelling.

this datum line starts as an applied finish to the existing facade, then pulls away as a garden wall to the courtyard that separates the old and new forms, becoming a solid section to an otherwise glazed building facade, before continuing as a garden wall, wrapping the rear garden and the remainder of the site.

this datum sits less than three metres above ground level, providing pedestrian scale to the high built form along the street boundary.

this new finish to the existing period facade provides the backdrop for a street art installation, the work using local references to connect with it’s immediate surrounding context.

george street residence_street elevation

george street residence_street art concepts

bourne road residence . sectional studies

on arrival at the house, the entry is signified by a single full height puncture to an otherwise blank fa├žade.

on entry, one experiences a generous threshold between interior and exterior, creating a charge of senses on arrival.

immediately ahead lies the internal garden, the garden must be passed through and experienced to reach the main areas of the house.

private areas of bedrooms, bathrooms, study and reading areas are purposefully concealed from interior sight lines, while the public areas in contrast are completely open and connected to the internal garden.

studiofour_bourne road residence_longitudinal section

studiofour_bourne road residence_cross section 01

studiofour_bourne road residence_cross section 02