alfred street residence . early planning studies

our studio begins design work on an existing single level victorian house in prahran. with a wider than typical site, the house had been extensively renovated in the 1980s.  these renovations created a series of compartmentalised spaces, with some spaces housing a number of functions. the existing layout of bedrooms to the front, a central combined living and dining area with courtyard garden opposite, and a bathroom and combined kitchen, laundry and study to the rear provide limited options for the family of four to adapt the spaces to their functional needs.

through briefing workshops with the family, it became clear that their various functional requirements as a family needed stronger relationships with the spaces they were housed in, and various functions needed stronger separation and delineation. with minor replanning to the ground level, and a new first floor addition, the proposed design will enable the house to suit not only the current needs of the family with two preschool children, but be able to adapt to suit their future needs, as the children move through school and university.

existing

proposed