st andrews beach residence . materiality + connection with the landscape

externally, the building is clad in rough sawn timber, raw and weathered grey to bleed into the surrounding tea tree. openings to the building mass of the private areas are concealed, the lack of fenestration or detailing enabling the forms to abstract from typical building elements into stacks of timber planks.

light oak timber, also raw in finish, is continued through to the interiors, creating a pure sensory experience. the interior timber is light in colour and refined in profile, contrasting with the rough and weathered timber used externally, taking direction from cutting through a trunk of the tea tree. the timber lined interior absorbs light and heat, providing a retreat from the harsh sun and exposure of the nearby coastline.

studiofour_st andrews beach house_site and reference images

reference image sources, left to right, top to bottom : unknown, john pawson, kengo kuma, baumschlager and eberle, peter zumthor, baumschlager and eberle