frater street residence . internal views

the linear building form captures the northern light  as well as allowing the central spaces of the kitchen and dining a strong double sided connection to the landscape.

low height elements to the kitchen and dining space enable views in both directions, to the green landscape backdrop to the south as well as direct connection to the outdoor dining area to the north.  a simple material palette internally gives focus to the landscape on either side of this glazed space.

the main bedroom to the front of the building is raised amongst the canopy of the street trees, providing dappled light and privacy from street level.

view through kitchen + dining

view from inside the main bedroom out to the tree tops

frater street residence . sectional studies

our aim with this project was to avoid the stepped building forms typical in suburban melbourne due to building envelope restrictions, and in turn a two storey linear form has evolved.

the simple building form has allowed us to provide highly efficient and functional planning, as well as simplifying the complexity of construction.

the length of the building captures northern light, while the interactive core of the house, the kitchen, dining and living spaces, has a strong double-sided connection to the landscape.

frater street residence . facade studies

the slope of the land was used to project the upper form of the residence into the canopy of the large street trees, and to maximise city views.

an exterior first floor balcony was avoided in lieu of an internal space that could be used all year round. the challenge became how to control views into the interior volumes, especially at night, whilst maximising views out.  our facade explorations looked at varying levels of openness and transparency.