george street residence . street art concepts

while this project is a study in contrasts, between the existing and new built forms, materials and detailing, a datum line is applied to the length of the northern facade, connecting the addition with the existing victorian dwelling.

this datum line starts as an applied finish to the existing facade, then pulls away as a garden wall to the courtyard that separates the old and new forms, becoming a solid section to an otherwise glazed building facade, before continuing as a garden wall, wrapping the rear garden and the remainder of the site.

this datum sits less than three metres above ground level, providing pedestrian scale to the high built form along the street boundary.

this new finish to the existing period facade provides the backdrop for a street art installation, the work using local references to connect with it’s immediate surrounding context.

george street residence_street elevation

george street residence_street art concepts

george street residence . sectional studies

the victorian rooms of the existing residence will house spaces that require a high level of privacy and seclusion.  the new volume to the rear will engage both the main living spaces and outdoor areas.

sliding glass doors and continuous floor and wall treatments will promote the rear of the dwelling, both internally and externally, to work as one.  even when enclosed, the interior spaces will appear extended, and will consistently be filled with light and aspect.

george street residence . conceptual studies

we begin design work for alterations and additions to an existing single level victorian house in fitzroy.  a corner site, the length of the site faces the side street with northern orientation.

the combination of the corner site together with its orientation allows the new addition at the rear to open up on two sides, a rare opportunity in any inner city context.  this creates a new addition that is in direct contrast to the existing spaces of the period house.

dark, constrained existing spaces vs large, light expansive spaces