st kilda street residence . early planning studies

our studio begins work on an edwardian house in elwood.

our strategy is to maintain the period detail to the facade and front rooms, while removing the un-original lean-tos at the rear to make way for a new addition.

respecting the character of the house, the new addition is separated from the existing, touched only by a refined glazed connection.  by providing a glazed stopping point between the old and the new, light, air and landscape can penetrate through to the centre of the house.

flexible, interchangeable new spaces contrast with the solid, stoic existing spaces

separation between the new and the existing allows light and air to penetrate the centre of the house

simple, contemporary forms contrast with the highly detailed existing spaces